Udruge

Ovim popisom pokušavamo obuhvatiti sve udruge koje se bave različitim aspektima energetike - od pridobivanja, transporta i uporabe energenata, preko sudjelovanja u donošenju energetskih strategija pa do utjecaja koje energetika ima na okoliš.

Ukoliko je neka udruga izostavljena, informaciju o tome pošaljite na info@mojaenergija.hr. Osim toga, možete se registrirati na portalu, te kao registirani korisnik sami dodati informaciju o udruzi.

Stručne i okolišne udruge mogu dobiti i cijelu stranicu za predstavljanje svog rada i djelovanja! Zahtjev za otvaranjem posebne stranice pošaljite također na info@mojaenergija.hr.

ODRAZ

URL: http://www.odraz.hr/stranice/o_nama.html

ODRAZ je udruga koja okuplja stručnjake različitih profesija, koji promišljaju koncept održivog razvoja, s ciljem razvoja lokalne zajednica i društva u cjelini. ODRAZ ima iza sebe niz uspješnih projekata i niz tiskanih publikacija. ODRAZ održava edukacije i radionice kojih je cilj kod sudionika razviti vještine za dobro upravljanje i razvoj kapariteta lokalnih zajednica. ODRAZ je jedan od partnera na projektu CIVITAS ELAN Zagreb.

 • Info

  Priredio: Nikolina Bošnjak

  Datum: 30.03.2010

  Zatvori
 • Uredi
  Uređivanje sadržaja je moguće samo za registrirane korisnike. Zatvori

Zanimljiva inicijativa - "Namjerna zajednica" straži sustanare

URL: http://www.facebook.com/note.php?note_id=453462812278&id=54614831049

Namjerna zajednica iz Zagreba do 31.8.2010. traži sustanare za kuću u kojoj može stanovati 10 do 12 osoba.

U našem kućanstvu cijenimo zajedništvo, ali i individualnost u zajednčkim aktivnostma i sudjeluje samo onaj tko želi. Prostor smo podijelili na privatni, dijeljeni (koristi ga nekoliko osoba) i zajednički (koristimo ga svi). Cijenimo i raznolikost. Želimo da u zajednici žive različiti ljudi, različite životne dobi, različitog životnog iskustva. Želimo da nam se pridruže roditelji s djecom, parovi bez djece, samohrani roditelji, umirovljenici, studenti.

Kakav je životni stil kod nas moguć?

Kuća koju smo unajmili na 10 godina nova je i lijepa, prostorije nenamještene. Za sada je to "klasična" građevina, ali namjeravamo je postupno dovesti do najvišeg energetskog razreda ugradnjom kućnih obnovljivih izvora energije, te uređajima za štednju energije i vode. Osim toga, imamo i veliki vrt kojeg uređujemo prema permakulturnim načelima. Imamo i zajedničku vegetarijansku kuhinju. Pripremili smo zajedničke društveno korisne i ekološke projekte. Na primjer, reciklirat ćemo jedan rabljeni auto i od njega napraviti električni - za prijevoz na posao i u nabavke.

Kućanstvom se upravlja zajednički, vodimo računa o energetskoj učinkovitosti i ekološkom otisku, stanarina i troškovi su povoljni, organizirani su ili planirani zajednički servisi:

- vegetarijanska prehrana
- briga o djeci
- soba za goste
- praonica rublja
- vrtlarstvo i uzgoj hrane
- besplatni bežični internet
- čišćenje i održavanje prostora
- višenamjenska dvorana (za ples, tjelesne aktivnosti, radionice ili seminare)
- prostor za individualni rad s klijentima (masaža, savjetovanje i sl.)
- zajedničke dobrotvorne i komercijalne aktivnosti i projekti (po želji).

Javite nam se ako vas je ovo zainteresiralo i dođite nam u posjet. Ako znate neku osobu ili obitelj koja bi možda željela ovako stanovati, prenesite im informaciju. Također, molimo da ovu informaciju proslijedite svojim prijateljima na Facebooku i zamolite ih da je proslijede dalje - pomozite ljudima koji žele ovako živjeti da pronađu svoj dom.

 • Info

  Priredio: Nikolina Bošnjak

  Datum: 01.08.2010

  Zatvori
 • Uredi
  Uređivanje sadržaja je moguće samo za registrirane korisnike. Zatvori