Transport

Prometni sektor u ukupnoj potrošnji energije sudjeluje sa oko 30 %. Njegova je značajna karakteristika da se gotovo u potpunosti oslanja samo na jedan energent - naftu. Suočeni smo sa sve većim cijenama goriva, stoga je dobro znati kako se štedljivije ponašati u prometu!

Redovito provjeravajte tlak u gumama vašeg vozila

Grupa savjeta: Transport

Ukoliko je tlak u gumama vašeg vozila manji od propisanog za samo 40 kPa, potrošnja goriva će porasti za oko 3%. Osim toga, vožnja s nedovoljnim tlakom u gumama je opasna.

Agresivna vožnja se ne isplati

Grupa savjeta: Transport

Brza kretanja i nagla kočenja uštedit će vam samo oko 4% vremena (dakle, 2,5 minute na putu u trajanju od 60 minuta), ali će se potrošnja goriva povećati 39% te će se ispustiti 5 puta više štetnih plinova!

Vožnja velikom brzinom po autocesti nije ekonomična

Grupa savjeta: Transport

Pri velikim brzinama dominantan postaje otpor zraka, koji raste s kvadratom brzine. Dakle, pri dvostruko većoj brzini, otpor zraka je četverostruko veći. Motor mora svladati taj otpor, pa potrošnja goriva značajno raste!

Ne zagrijavajte motor radom u mjestu

Grupa savjeta: Transport

Radom u režimu praznog hoda benzinski motor se vrlo sporo grije. Kada pokrenete motor, dovoljno je pričekati nekoliko sekundi da ulje stigne do svih dijelova koje treba podmazati i zatim možete odmah krenuti. U vožnji se motor mnogo brže zagrijava!

Ubrzavajte uz puni gas pri nižem broju okretaja

Grupa savjeta: Transport

Kod benzinaca, kada je papučica gasa pritisnuta do kraja zaklopka na usisu zraka je potpuno otvorena i ne stvara otpor strujanju zraka. Ukoliko je papučica gasa samo djelomično pritisnuta, zaklopka na usisu zraka je pritvorena i stvara otpor zraku, pa motor troši puno više energije za usisavanje.

Kočite motorom

Grupa savjeta: Transport

Pri oduzetom gasu već pri oko 1000 o/min prekida se dotok goriva motoru i on tada uopće ne troši, jer ga okreće inercija automobila. Naprotiv, ubacite li u prazan hod ili pritisnete papučicu spojke, motor će morati uzeti nešto goriva kako se ne bi ugasio.

Vozite se automobilom što manje!

Grupa savjeta: Transport

Šetnja i vožnja biciklom puno su zdraviji, jeftiniji i nisu štetni za okoliš.