Rasvjeta

Jeste li svjesni koliko je žarulja dnevno uključeno u vašem domu, bez istinske potrebe? A, jeste li znali da ako zamijenite samo 25% običnih žarulja štednim žaruljama na mjestima česte uporabe, možete smanjiti račun za električnu energiju i do 50%? Učinkovitijim korištenjem električne rasvjete u vašem domu na najjednostavniji i najbrži način možete smanjiti svoj račun za električnu energiju. Pokušajte!

Blagdanska rasvjeta

07.12.2004

Poznato je da diode koje emitiraju svjetlo, tzv. LED diode, troše 90% manje električne energije od klasičnih žaruljica - svjetiljki sa žarnom niti. Standardne blagdanske žaruljice troše značajnu količinu energije i manje su trajnosti, pa se pregorene žaruljice moraju relativno često mijenjati.

Kako spriječiti svjetlosno zagađenje?

05.01.2005

Znate li što je to svjetlosno zagađenje? Njegove su posljedice višestruke - nepovoljan utjecaj na okoliš, ekonomski gubici, sigurnosni problemi, a istraživanja pokazuju i određene negativne učinke po ljudsko zdravlje. Stoga valja upozoriti na nužnost očuvanja prirodne izmjene dana i noći. Rješenje problema je u uporabi odgovarjuće rasvjete, koja će svjetlost usmjeriti na željenu površinu, a ne je nepotrebno rasipati u svim smjerovima.

Isključite nepotrebnu rasvjetu

Grupa savjeta: Rasvjeta

Pri izlasku iz prostorije isključite rasvjetu. Nepotrebno uključena rasvjeta beskorisno troši energiju i vaš novac.

Koristite štedna rasvjetna tijela

Grupa savjeta: Rasvjeta

Zamijenite obične žarulje tzv. štednim (fluokompaktnim) žaruljama - one troše 4 do 5 puta manje energije za istu razinu rasvjetljenosti, a životni vijek im je 6 do 10 puta dulji.

Instalirajte uređaje za automatsko upravljanje rasvjetom

Grupa savjeta: Rasvjeta

Rasvjetom se može upravljati pomoću senzora pokreta, fotorelejima ili se može uklapati u točno određeno vrijeme. Automatsko upravljanje rasvjetom posebno je pogodno za vanjsku rasvjetu vašeg doma.

Usmjerite svjetlost

Grupa savjeta: Rasvjeta

Koristite rasvjetna tijela namijenjena za obavljanje određenog zadatka. Primjerice, stolnom lampom osvijetlit ćete samo radnu površinu, a ne nepotrebno cijelu prostoriju.

Pravilno rasporedite rasvjetna tijela

Grupa savjeta: Rasvjeta

Pravilnim rasporedom rasvjetnih tijela postiže se optimalna rasvjetljenost prostora. Možete se poslužiti i malim trikovima. Primjerice, samostojeća rasvjetna tijela smjestite u kut prostorije. Na taj će se način svjetlost reflektirati o oba zida i o strop te će se postići bolja rasvjetljenost prostora.

Iskoristite dnevno svjetlo

Grupa savjeta: Rasvjeta

Što je više moguće koristite dnevno svjetlo. Postavite svijetle, tanke zastore koji propuštaju dovoljnu količinu dnevnog svjetla u prostoriju, a zidove obojite u svijetle boje.