Izolacija

Provjerite je li vaša kuća dobro izolirana

Grupa savjeta: Izolacija

Provjeru najlakše možete izvršiti tijekom snježnih zimskih dana. Pogledajte krov! Ukoliko se snijeg topi i tijekom vrlo hladnih dana, vjerojatno je vaše potkrovlje slabo izolirano i toplina se gubi. Također provjerite i površinu oko temelja. Ako snijeg nestaje, toplina vjerojatno "bježi" kroz podrumske zidove.

Postavite izolaciju

Grupa savjeta: Izolacija

Postavljanje izolacije ili dodavanje nove nije kompliciran, a ni pretjerano skup zahvat. Upoznajte se s izolacijskim materijalima na tržištu. Oni se vrednuju prema R-vrijednosti, koja mjeri sposobnost materijala da zaustavlja prolaz topline. Što je R-vrijednost veća, materijal ima bolja izolacijska svojstva. Određivanje optimalne debljine izolacije, kao i njezino postavljanje prepustite profesionalcima.

Je li vaš pod hladan?

Grupa savjeta: Izolacija

Ne pojačavajte grijanje, postavite tepihe! Tepisi pružaju dobru toplinsku izolaciju, posebice za podove iznad negrijanih prostora. Osim toga, služe i kao zvučna izolacija, te čine vaš dom ugodnijim.

Posadite drveće

Grupa savjeta: Izolacija

Zimzeleno drveće postavite tako da vašu kuću zimi štite od hladnih vjetrova. Bjelogorice postavite na istočnu i zapadnu stranu. Ljeti će vaš dom štititi od sunca, a zimi će propuštati sunčeve zrake, koje će dodatno zagrijati vaš dom.

Pronađite mjesta gubitka topline i sanirajte ih

Grupa savjeta: Izolacija

Hladan zrak ulazi u vaš dom kroz brojne pukotine i rupe, posebice oko prozora i vrata, ali i na mjestima ulaska instalacija u kuću. U takvim je prostorijama propuh, nisu udobne i teško ih zagrijati. Procijenjuje se da ovakve pukotine i rupe uzrokuju 25 do 40% ukupnih toplinskih gubitaka u starijim kućama.