Video - priručnik za energetsku učinkovitost

Projekt Video priručnika je imao za cilj izradu četiri kratka filma koji će na stvarnim primjerima u kućanstvima prikazati da je moguće uz razumna ulaganja poboljšati kvalitetu života, smanjiti troškove stanovanja i pridonijeti očuvanju okoliša. U svakom od filmu obrađuje se jedna tema iz područja energetske učinkovitosti u kućanstvu. Teme su toplinska izolacija, energetski učinkoviti kućanski aparati, štedljive žarulje i solarni kolektori za grijanje tople vode. Video-priručnik je ostvaren u produkcijskoj suradnji sa udrugom POZOR! - promocija zaštite okoliša i održivog razvoja koja je zadužena za realizaciju video materijala, dok je DOOR-ova uloga koordiniranje projekta, kontakti sa stručnjacima - sudionicima filmova, stručna recenzija video-materijala, itd. Financiranje ovog projekta osigurano je od strane Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Filmove možete pogledati slijedeći linkove s ove stranice. Za pregledavanje filmova preporučamo instalaciju besplatnog programa VLC Media Player (link je niže na stranici). Ukoliko imate problema s gledanjem filmova u svom omiljenom programu, tada trebate instalirati tzv. xvid codec (koji je sadržan u poznatom xvid paketu).

Nastavak Video priručnika

12.01.2010

Nakon uspješnog prvog dijela, slijedi nastavak Video-priručnika. I dalje u suradnji sa udrugom POZOR! snimiti ćemo nekoliko epizoda, a prva tema će biti "Energetski učinkovito grijanje". Ovom temom želimo razjasniti kako se najveći trošak za energiju u kućanstvima - grijanje, može smanjiti i koje su nove tehnologije kod različitih sustava, npr. kondenzacijski plinski kotlovi, kotlovi na biomasu, toplinske pumpe, mjerila individualne potrošnje i sl. Kao i do sada pokušati ćemo dati konkretne odgovore zašto primjenjivati energetsku učinkovitost i koje su direktne dobrobiti za nas i okoliš. Tvrtka Merck, Sharpe & Dohme d.o.o. odlučila je podržati izradu drugog dijela Video-priručnika sa donacijom od 8000 USD.

Filmići

Toplinske izolacije zgrada

URL: http://static.mojaenergija.hr/video/DOOR_VideoPrirucnik_Zgradarstvo.avi

Zašto treba postaviti toplinsku izolaciju na kuću ili zgradu u kojoj se boravi?
Koju vrstu izolacijskog materijala možete staviti? Kako sami možete postaviti jednostavnu toplinsku izolaciju u kući ili stanu? Kolike su uštede prilikom toplinskog izoliranja i kako time doprinosimo očuvanju okoliša?

Odgovore na ova pitanja objasniti će Vam stručnjaci u prvoj epizodi Video-priručnika za energetsku učinkovitost na temu toplinske izolacije zgrada.

 • Info

  Priredio: Zlatko Zmijarević

  Datum: 25.09.2009

  Zatvori
 • Uredi
  Uređivanje sadržaja je moguće samo za registrirane korisnike. Zatvori

Energetski učinkoviti kućanski uređaji

URL: http://static.mojaenergija.hr/video/DOOR_VideoPrirucnik_KucanskiAparati.avi

U ovoj epizodi naučiti ćete što su to energetske klase kućanskih uređaja. Saznati ćete gdje možete dobiti više informacija o štedljivim i manje štedljivim uređajima. Zašto elektroničke uređaje ne treba ostavljati na "stand-by" modu rada. I naravno, postat ćete svjesni koliko energije možete uštedjeti, a time i sačuvati okoliš.

 • Info

  Priredio: Daniel Rodik (admin)

  Datum: 28.09.2009

  Zatvori
 • Uredi
  Uređivanje sadržaja je moguće samo za registrirane korisnike. Zatvori

Energetski učinkovita rasvjeta

URL: http://static.mojaenergija.hr/video/DOOR_VideoPrirucnik_StedljivaRasvjeta.avi

Da li znate da sve štedne sijalice ne daju iste vrstu svjetla? Koliko možete uštedjeti energije kvalitetnom štednom rasvjetom? Koliko su skuplje i kada će se isplatit štedne sijalice? A koliko pravilnijim rasporedom prostorija? Da li su štedne sijalice opasni otpad i mogu li se reciklirati? Saznajte odgovore u ovoj epizodi.

 • Info

  Priredio: Daniel Rodik (admin)

  Datum: 28.09.2009

  Zatvori
 • Uredi
  Uređivanje sadržaja je moguće samo za registrirane korisnike. Zatvori

Sunčevi toplinski kolektori

URL: http://static.mojaenergija.hr/video/DOOR_VideoPrirucnik_SolarniSustavi.avi

Kakvu vrstu energije možemo dobiti od Sunca? Isplati li se uložiti u solarni sustav za grijanje potrošne tople vode i/ili prostora? Može li se solarni kolektor napraviti u samogradnji i koliko je povoljniji? Koliko tona ugljičnog dioksida ćemo manje emitirati ako koristimo Sunce za zagrijavanje potrošne tople vode?

 • Info

  Priredio: Daniel Rodik (admin)

  Datum: 28.09.2009

  Zatvori
 • Uredi
  Uređivanje sadržaja je moguće samo za registrirane korisnike. Zatvori

Korisno

VLC media player

URL: http://www.videolan.org/vlc/

Za gledanje video isječaka, uredništvo portala MojaEnergija preporuča korištenje open-source multimedijskog programa VLC media player. Navedeni program je dostupan za veliki broj operativnih sustava i sposoban je prikazivati većinu video i audio formata.

 • Info

  Priredio: Zlatko Zmijarević

  Datum: 24.09.2009

  Zatvori
 • Uredi
  Uređivanje sadržaja je moguće samo za registrirane korisnike. Zatvori