Poznati izumitelji

Franjo Hanaman

14.08.2010

Franjo Hanaman rođen je 30. lipnja 1878. u Drenovcima, a umro je u Zagrebu, 23. siječnja 1941. Bio je znameniti hrvatski kemičar i metalurg, izumitelj prve ekonomične električne žarulje s metalnom niti.

Alessandro Volta

04.12.2004

Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta je izumitelj galvanskog članka i prve električne baterije.

Albert Einstein

Albert Einstein poznat po svojoj formuli E = mc 2.

Isaac Newton

Sir Isaac Newton je najpoznatiji po proučavanju gravitacije.

James Prescott Joule

James Prescott Joule utemeljio je Prvi zakon termodinamike.

James Watt

James Watt usavršio je parni stroj.

Nikola Tesla

Nikola Tesla je otkrio rotirajuće magnetsko polje, te je izumio i napravio prototip indukcijskog izmjeničnog generatora. Patentirao je preko 700 izuma!

Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison je najomiljeniji američki izumitelj.

Benjamin Franklin

URL: http://www.mojaenergija.hr/knjiznica/poznati_izumitelji/benjamin_franklin

1706.-1790. američki državnik, znanstvenik, pisac i izdavač. Bavio se elektricitetom, ustanovio dvije vrste naboja, napravio prvi gromobran, kartirao Golfsku struju, itd.

--------------------------------------------

Benjamin Franklin rođen je 17.01.1706. u Bostonu kao deseto dijete u mnogobrojnoj i siromašnoj obitelji. Bio je američki državnik, znanstvenik, pisac i izdavač. Smatra se tvorcem suvremene teorije elektriciteta. Ustanovio je dvije vrste naboja, a njegovi najpoznatiji izumi su gromobran (1752.), bifokalne leće, Franklinova peć.

Bitnim djelom smatra se Experiments and Observations on Electricity. Kartirao je Golfsku struju.

Poznatim pokusom sa zmajem dokazao je da je grom povezan sa elektricitetom.

Za dokazivanje svoje teorije da elektricitet nastaje prilikom udara groma, Benjamin Franklin je imao više ideja. Prva ideja je bila privući elektricitet na vrh tornja crkve u Philadelfiji. Kako je za izgradnju tornja trebalo dosta vremena, sjetio se da bi bilo lakše približiti se oblacima koji su "bogati" gromovima. Za tu priliku Franklin je konstruirao zmaja. Na vrhu toga zmaja bila je željezna žica (koja je trebala privući elektricitet), a na rubovima konci od konoplje. Nakon što je konstruirao zmaja, Franklin je otišao u područja koja su bila poznata po grmljavinama. Bojao se podrugivanja i podsmjehivanja.Nije nikome govorio o svojim planovima, nego je uz pomoć svoga sina otišao u polje i za vrijeme oluje dignuo zmaja u zrak. Za vrijeme pokusu njih dvojica su koristili sjenicu kao zaštitu od udara groma. Eksperiment u početku nije davao pažnje vrijedne rezultate. U trenutku kad je već posumnjao u postojanost svoje teorije, uočio je da su konci konoplje međusobno razmaknuti. Izgledali su kao da je svaki od njih spojen na zaseban strujni vodič. Kako se poslije navodi u rukopisima, osjećaj koji je u tom trenutku stanovao u njegovom tijelu nije nikada zaboravio.
Kako bi još više učvrstio vlastitu teoriju elektriciteta, na kraju konca je pričvrstio ključ i zmaja ponovo dignuo što bliže "gromovitim" oblacima. Nakon određenog vremena na kraju ključa se pojavila evidentna i jasno vidljiva električna iskra. U trenutku kad je kiša smočila konac i ključ isti su akumulirali znatnu količinu elektriciteta.
Franklin je u lipnju 1752. godine dokazao postojanost svoje teorije. Međutim, ona je dugo vremena ostala misteriozna i maglovita jer Franklin svoje zabilješke nije objavio. Sve što je o događajima toga lipanjskog dana zabilježeno objavio je petnaest godina poslije J.Presteley koristeći Franklinove zabilješke.

U Philadelfiji je osnovao prvu javnu knjižnicu, izdavao je novine i knjige. Jedan je od autora Deklaracije o neovisnosti i potpisnik mira sa Engleskom. Umro je 17.04.1790. Vrlo detaljan životopis ovog svestranog čovjeka nalazi se na slijedećoj adresi:

http://www.english.udel.edu/lemay/franklin/

  • Info

    Priredio: Nada Magazin

    Datum: 16.06.2006

    Zatvori
  • Uredi
    Uređivanje sadržaja je moguće samo za registrirane korisnike. Zatvori