Analogija EES

Elektroenergetski sustav je složen sustav koji dostavlja električnu energiju u stanove, kuće i tvrtke. Iako je električna energija sveprisutna i ključna u gospodarstvu, razumijevanje elektroenergetskog sustava nije jednostavno. Teškoća u razumijevanju ponekad nisu pošteđeni ni stručnjaci, pa ni inženjeri elektrotehnike.

Dobra analogija može značajno pomoći u razumijevanju i predočavanju pojava u elektroenergetskom sustavu. Tako je elektroenergetski sustav po nekim svojstvima sličan tandem-biciklu.

Naravno, ni jedna analogija nije potpuno vjerna - tako ni pravi elektroenergetski sustav i zamišljeni tandem bicikl ne mogu potpuno vjerno odražavati jedan drugog. Zato neke postavke u analogiji nisu uvijek točne, no sličnosti su dovoljno velike da puno bliži i shvatljiviji sustav tandem bicikla posluži u pojašnjavanju elektroenergetskog sustava.

Originalni autori ove prezentacije su Stefan Fassbinder, Bruno De Wachter i Hans Keulaner, a objavljena je na webu Leonardo Energy, gdje možete pronaći englesku inačicu.

Prijevod i obradu prezentacija napravio je Hrvoje Keko, dipl.ing.