Solarna LED žarulja za vanjske prostore Nokero N100

16.06.2010

Nokero N100 prva je solarna LED žarulja namijenjene korištenju na mjestima gdje nema pristupa električnoj energiji, i u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju.
Ova žarulja nije štedljiva zamjena za žarulje sa žarnom niti, već je zamjena za uljanice, svijeće i petrolejke koje se koriste za rasvjetljavanje u nerazvijenim dijelovima svijeta.
Ideja se rodila kada su proizvođači otkrili podatak da 1,6 milijardi ljudi na svijetu nema pristupa električnoj energiji te koriste fosilna goriva za osvjetljavanje kuća i okućnica, što je neekonomično, štetno za okoliš, te povečava opasnost od požara.

Solarna LED žarulja Nokero N100 osmišljena je da riješi taj problem s pet solarnih panela postavljenih na tijelo žarulje, ugrađenim NiMH baterijama koje skupljaju dobivenu električnu energiju te s pet LED-ica. Trajanje punjenja LED- ice ovisi o lokaciji i vremenskim uvjetima, ali navodno jednodnevno punjenje na dnevnom svjetlu osigurava dva sata noćnog rada.
Cijena žarulje je 15 američkih dolara po komadu, odnosno 10 dolara ukoliko nabavite cijelo pakiranje od 48 komada.
Vijek trajanja ugrađenih LED-ica je između 50.000 i 100.000 radnih sati, solarnih panela 10 godina, a baterija 5 - 10 godina.
U razvijenim zemljama vjerojatno će biti zanimljive kao rasvjetna tijela u vrtovima i na okućnicama. LED - solarne žarulje su i otporne na neugodne vremenske prilike.
Mogu se naručiti na stranicama proizvođača http://nokero.com/

Komentari

Pošalji komentar

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli unijeti komentar.