Naprava od 25 funti koja može smanjiti emisije stakleničkih plinova

22.03.2007

Napravljena je od voska, veličine samo nekoliko centimetara i boje koje odaberete, samo ako je crna. Može smanjiti emisiju stakleničkih plinova više nego porezi na aute sa velikom emisijom, štedljive žarulje i male vjetroelektrane zajedno. To je e-cube, i uskoro će biti i u vašem frižideru.

Izumili su je engleski inženjeri, a ova naprava znatno smanjuje količinu energije koja se troši u hladnjacima i zamrzivačima, za koje se pretpostavlja da iznosi oko jedne petine od ukupne potrošnje električne energije u domaćinstvima u Vel. Britaniji.

Ako se samo jedna od ovih naprava montira na svaki od 87 miliona hladnjaka u Engleskoj, emisije stakleničkih plinova bi se smanjile za 2 miliona tona godišnje. Kockica zapravo imitira hranu i napravljena je da se postavi oko senzora za temperaturu u hladnjaku, koji obično mjeri temperaturu cirkulirajućeg zraka. Pošto se zrak zagrijava brže nego jogurt, mlijeko ili što god je u hladnjaku, to znači da hladnjak mora snažnije hladiti nego što je potrebno. Kada se kockica postavi, hladnjak reagira samo na temperaturu hrane, što znači da se uključuje i isključuje manje pri otvaranju vrata hladnjaka.
Testiranja se provode u trgovačkim centrima, pivovarama i u hotelima. Jedan od najvećih hotela u Londonu Riverbank Park Plaza, ugradio je kockicu u svaki od 140 najvećih hladnjaka i zamrzivača.
David Bell, glavni tehničar, kaže da je potrošnja energije pala za oko 30% u prosjeku, što otprilike odgovara 17000 funti manjem računu za električnu energiju. Grupa Park Plaza planira ih ugraditi u sve svoje hotele u Vel. Britaniji i preporučiti ih ostalima.
Nezavisni izvještaj Grupe udruženja za istraživanje hrane Campden i Chorleywood potvrdio je:
"Sprava zaista štedi energiju. Malo povećane promjene temperature kod prividnih opterećenja indiciraju da sigurnost hrane nije ugrožena."

Komentari

Pošalji komentar

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli unijeti komentar.