Masdar City - energetski održivi ekološki grad

27.04.2010

Ambiciozni projekt iz područja održivih i energetski nezavisnih gradova, koji ne emitiraju CO2 uslijed potrošnje fosilnih goriva, stiže iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, točnije iz Abu Dhabija. U narednih 5 do 10 godina, plan je izgraditi i organizirati grad - Masdar City - koji je izgrađen od ekoloških materijala i koji se napaja energijom iz obnovljivih izvora. Graditelji i arhitekti planiraju potrebe grada za energijom u potpunosti pokrivati iz obnovljivih izvora energije, ponajprije energije sunca i vjetra, kojih na ovim geografskim prostorima ima u izobilju.
U najavi je upotreba novih sustava solarnih tehnologija, pomoću kojih bi se maksimalno mogla iskoristiti energija sunca, koje u osunčanim UEA ima i više nego dovoljno. Ova nova tehnologija uključuje sustav ogledala koja će skupljati sunčevu energiju i usmjeravati je u centralni toranj. Iz tornja bi se energija usmjeravala u različite kako bi se stvarala električna energija. Velika LED dioda se planira učvrstiti na krov vjetroturbine, kako bi indicirala stanje energetskog sustava. Kada LED toranj emitira plavo svjetlo, svi električni sustavi u gradu funkcioniraju koordinirano i ima dovoljno energije za opskrbu sustava. Ukoliko LED pokazuje crveno svjetlo, vrijeme je za uzbunu, jer je crveno svjetlo indikator da obnovljivi izvori trenutno ne mogu pokrivati energetske potrebe grada. Automobilima će biti zabranjen ulaz u Masdar City, jer se želi izbjeći zagađenje ispušnim plinovima i naravno, ugljik - dioksidom.
Što se tiče gradnje, u gradu se neće graditi neboderi, jer se želi smanjiti potrošnja cementa za čije je dobivanje potrebno peći vapnenac, čime se oslobađa CO2. Stanovnici ovog grada će koristiti javni sustav prijevoza ili će do svojeg odredišta prošetati.
Sustavom javnog prijevoza neće upravljati ljudi, nego će biti upravljan pomoću automatskog sustava magnetskih leća. Radovi na ostvarenju izgradnje ovog futurističkog grada već su započeli, iako neki od scenarija izgledaju kao iz filmova. Konstrukcija grada koštat će između 15 i 30 biliona dolara. Projekt financira šeik i vladar Abu Dhabija, Khalifa bin Zayed Al Nahyan.
Prilikom izgradnje grada, arhitekti i inženjeri planiraju koristiti i druge nove tehnologije inspirirane planiranom izgradnjom svemirskih baza na mjesecu, gdje bi te tehnologije imale ulogu pročišćavanja zraka, stvaranja povjetarca i hlađenja grada. Grad se planira pod motom - najviša kvaliteta života uz najmanji utjecaj na okoliš. Posebno je zanimljivo, u smislu poštivanja arapske kulture i tradicije, da će izgled građevina u gradu poštovati tradicionalnu arapsku arhitekturu i način gradnje. Dio zamišljenog koncepta grada može se vidjeti na filmu koji su projektanti objavili putem Youtuba.

Komentari

Pošalji komentar

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli unijeti komentar.