Ljetni režim odijevanja

05.07.2007

Talijanska energetska kompanija ENI nedavno je donijela uredbu o ljetnom "režimu" odijevanja. Naime, zbog odijela i kravata koje su njeni zaposlenici bili primorani odijevati i tijekom vrućih ljetnih mjeseci trošilo se znatno više energije na rashlađivanje klima uređajima. Smanjivanjem temperature u uredima jedne tako velike kompanije moguće je ostvariti uštede od 217 000kWh (9% uštede električne energije), čime se znatno smanjuju i emisije ugljičnog dioksida.

U Italiji se više električne energije troši ljeti na hlađenje, nego zimi za grijanje. Energetska kompanija prva je u Italiji uvela štednju skidanjem kravata, a o takvim potezima sada razmišlja cijela udruga industrijalaca (Confindustria).
No politika se još nije ni pokrenula. U talijanski parlament nitko, a kamoli zastupnici, ne smije ući bez sakoa i kravate. Hoće li političari primijetiti da su i proizvođači energije počeli štedjeti i da zaštita okoliša ne podrazumijeva samo potpis na ugovore poput Protokola iz Kyota, nego da dogovoreno treba i provoditi?!
Bez kravate i sakoa, na posao dolaze i Japanci, a osim Italije, ta moda zahvaća i Španjolsku.

Komentari

Pošalji komentar

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli unijeti komentar.