Google u crnom štedi energiju

24.08.2007

Kako Blackle ili Crni Google štedi energiju?

Radi se o tome da kada je ekran monitora većinom tamniji štedi se energija. "Slika koja se prikazuje na ekranu primarno je određena podešenjima korisnika i grafikom na desktopu, kao i boje i veličine prozora aplikacija. Određeni monitor trebati će više energije za rad da bi prilazao bijelu (ili svijetle) boje na ekranu nego što treba za crnu (ili tamne boje)" Roberson et al, 2002. Blackle su osmislili Heap Media da nas podsjete na potrebu da radimo male korake u svakodnevnom životu kako bi uštedjeli energiju. Blackle pretraživač dio je posebnih pretraživača Google-a. (Google Custom Search).

Ideja je nastala u Siječnju 2007. kada je na postu bloga pod nazivom Crni Google može uštedjeti 750 Megawat sati godišnje predložena teorija da bi crna verzija Google pretraživača uštedila znatne količine energije upravo zbog popularnosti samog pretraživača. Od tada postoje sumnje u značaj energetskih ušteda koje se mogu postići, i pitanje čitljivosti crnih web stranica.

Ipak, autori Blackla smatraju da je ideja vrijedna jer iako se štede male količine energije, one se zbrajaju i gomilaju.

Komentari

Pošalji komentar

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli unijeti komentar.