Nova izdanja

Predstavljanje knjige 'Geopolitički aspekti nafte i vode'

01.07.2008

Centar za politološka istraživanja poziva Vas na predstavljanje knjige Geopolitički aspekti nafte i vode koje će se održati 02. srpnja 2008. (srijeda), u 12.00 sati, u Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, Zagreb. O knjizi će govoriti:
prireditelji; prof. dr. sc. Vladimir Lay, Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" i prof. dr. sc. Igor Dekanić, Rudarsko-geološko-naftni fakultet
prof. dr. sc. Anđelko Milardović, Voditelj Centra za politološka istraživanja
Knjiga predstavlja zbornik devet radova predstavljenih na istoimenom skupu u Zagrebu, a objavljena je u sklopu Biblioteke Forum CPI Centra za politološka istraživanja.

Energetska učinkovitost u zgradarstvu – vodič za sudionike u projektiranju, gradnji, rekonstrukciji i održavanju zgrada

27.03.2008

Suradnjom multidisciplinarne grupe stručnjaka Energetskog instituta Hrvoje Požar i HEP Toplinarstva d.o.o. nastao je priručnik Energetska učinkovitost u zgradarstvu, vodič za sudionike u projektiranju, gradnji, rekonstrukciji i održavanju zgrada s namjerom da promovira i objasni značaj upravljanja energijom u zgradama, moguće energetske, ekonomske i ekološke uštede primjenom mjera energetske učinkovitosti.

Autori :

Željka Hrs Borković, Margareta Zidar, Hrvoje Petrić, Matko Perović, Filip Prebeg, Željko Jurić: Energetska učinkovitost u zgradarstvu, vodič za sudionike u projektiranju, gradnji, rekonstrukciji i održavanju zgrada, Zagreb, 2007., Energetski institut Hrvoje Požar i HEP Toplinarstvo d.o.o., ISBN 978-953-6474-58-5

Svjetlo ili mrak: O energetici bez emocija

11.01.2008

Svjetlo ili mrak: O energetici bez emocija - dr. Alfredo Višković

Da bismo shvatili svijet u kojem živimo, potrebno je razumjeti energiju. Ona više nije rezervirana za stručnjake, već postaje motorom promjene i ključ za čitanje našega društvenog, političkog i privatnog života. Pisana tečno u obliku dijaloga ova knjiga ulazi uživo u velike probleme energije: "vrh" nafte (sada već nije daleko), eksplozija potrošnje i potrošača u svijetu, ovisnost o Bliskom Istoku, velika igra u pozadini barela nafte, zalihe plina, nove perspektive ugljena, energetski problemi Hrvatske, stvarna nosivost obnovljivih, nuklearne elektrane, plinovodi, vrijeme i cijena rekonverzije, rizici djelovanja i nedjelovanja.
Svjetlo ili mrak (O energetici bez emocija) također je djelo snažnog civilnog otiska, naime namjerava lansirati apel političarima, medijima i građanima da pristupe prioritetno pitanju koje je usko vezano uz sudbinu naše ekonomije. Jedinstvena knjiga po svom žanru po kompletnosti i jednostavnosti, koja se priprema da postane pravim populariziranim klasikom. Instrument potreban da bi se dubinski shvatila sadašnjost i skora budućnost.

Izvori: Lider Press

Priručnik "Nula otpada"

18.12.2007

Priručnik prikazuje održivi, cjeloviti i suvremeni oblik gospodarenja otpadom
koji se bazira na maksimalnom trudu u pravcu prevencije, ponovne upotrebe i
recikliranja, odnosno kompostiranja prije mehaničko biološke obrade. Rezultati u
dobiveni uspostavom ovakvih sustava, ekološki i ekonomski govore protiv spalionica.
Ime priručnika, "Nula otpada" predstavlja viziju i koncept koji kroz niz mjera nastoji
maksimalno smanjiti količine otpada. Ovakav koncept je službeno prihvaćen od mnogo
gradova diljem svijeta (Buenos Aires, Canberra...), ali i država (Novi Zeland).Gospodarenje otpadom obuhvaća niz mjera za sprječavanje nastanka i smanjivanje
količina otpada, bez uporabe postupaka i načina koji predstavljaju rizik po okoliš, te mjere
za sprječavanje štetnog djelovanja otpada na ljudsko zdravlje i okoliš. Sprječavanje
nastanka otpada i smanjivanje količine znači isključivo smanjenje proizvodnje otpada u
kućanstvima, gdje građani nizom mjera smanjuju količinu otpada. Vlasti u tom slučaju
provode niz mjera poput poreza na plastične vrećice ili potiču upotrebu povratne
ambalaže. Najvažniji korak ka ispunjenju tog cilja je uvođenje naplate odvoza otpada
prema količini, a ne paušalno prema kvadraturi stana ili broju ukućana.

Nove web stranice HEP Opskrbe i HEP obnovljivi izvori energije

16.10.2007

HEP Obnovljivi izvori je tvrtka u sastavu HEP grupe osnovana u listopadu 2006. godine sa svrhom grupiranja i podupiranja projekata temeljenih na obnovljivim izvorima energije. Novootvorene internet stranice sadrže sve potrebne informacije o djelatnosti tvrtke kao što su: podaci o tvrtci, suradnja, što su obnovljivi izvori energije, tržište, propisi i linkovi.
Osim HEP Obnovljivi izvori energije, novost na webu je i HEP Opskrba

Izvori: HEP

Predstavljena knjiga "Sunčevo zračenje na području Republike Hrvatske - Priručnik za energetske primjene Sunčevog zračenja"

24.04.2007

Prezentacija sveučilišnog priručnika "Sunčevo zračenje na području Republike Hrvatske - Priručnik za energetske primjene Sunčevog zračenja" održala se 23. travnja 2007. godine u sklopu Festivala znanosti na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Ruđera Boškovića bb. Knjiga sadrži 484 stranice organizirane u sedam poglavlja s tablicama, slikama i kartama prostorne raspodjele Sunčevog zračenja u boji. Knjiga je rezultat nastojanja Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Energetskog instituta Hrvoje Požar da se, u okviru Nacionalnog energetskog programa za korištenje Sunčeve energije - SUNEN, na jednom mjestu sustavno obuhvati što više dostupnih podataka potrebnih za korištenje Sunčeve energije u Republici Hrvatskoj. Izabrana poglavlja priručnika (12,5 MB) možete pogledati ovdje.

Izvori: EIHP

Na stranicama FZOUE novi broj Eko Revije

24.04.2007

Na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nalazi se novo izdanje Eko revije. Broj među ostalim donosi informacije o uvjetima iz Montreala za Hrvatsku, različite članke o ekološkoj i neekološkoj rasvjeti, te plinu iz odlagališta.

Objavljena knjiga "Zeleni alati za održivu revoluciju"

16.04.2007

U suradnji ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa) i Što čitaš?, objavljena je knjiga "Zeleni alati za održivu revoluciju" Brune Motika i Dražena Šimleše. Knjiga pokriva širok spektar praktičnih savjeta, te socijalnih, političkih i ekoloških motiva za okretanje ka održivoj revoluciji. Knjiga je praktičan priručnik, baziran na osobnom iskustvu i znanju, odnosno znanjima prikupljenim tijekom nekoliko godina intenzivnog bavljenja permakulturom i svime što možemo vezati uz nju.

Detaljni opisi, savjeti i upute čine ovu knjigu važnim izvorom informacija za drugačiji život i uopće pristup proizvodnji, prijevozu, energetici... Stvaranje permakulturnog vrta i pokretanje uređaja obnovljivim izvorima energije, pa sve do izrade eko-sapuna i izgradnje kuća na ekološki način čini održivu revoluciju bližom, a ova knjiga vam daje samo pristup potrebnim alatima.

Knjigu možete nabaviti u knjižarama ili naručiti kod www.stocitas.org.

Izvori: Alert

HEP-ov vjesnik za mjesec svibanj nalazi se na web stranicama HEP-a

17.07.2006

U novom broju HEP Vjesnika nalaze se zanimljivi članici o životu i djelu Nikole Tesle. Osim toga, Vjesnik donosi i niz zanimljivih članaka:

  • Novo društvo HEP grupe za obnovljive izvore energije: Značajan poslovni iskorak
  • Šesti simpozij e elektrodistribucijskoj djelatnosti
  • Ne smije se isključiti nuklearna opcija
  • Obnovljivi izvori energije u Republici Hrvatskoj: Tišina je postala preglasna
  • Završen projekt energetske učinkovitosti javne rasvjete u Novigradu
  • Plan trgovanja emisijama Europske unije: Prvi provjereni podaci o emisijama postrojenja
  • itd.

Eko revija broj 8 (Srpanj 2006.)

17.07.2006

Srpanjski broj glasila Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donosi zanimljive članke o pasivnim kućama, te proizvodnji biogoriva u Županji. Naravno, glasilo donosi i niz aktualnih članaka vezanih uz gospodarenje otpadom.

Gospodarstvo & održivost

04.07.2006

U novom broju časopisa "Gospodarstvo & održivost", glasilu Hrvatskog poslovnog savjeta za održivost, između ostalog pogledajte zanimljiv prilog Put prema održivoj energetskoj budućnosti.

Izvori: HR PSOR

Brošura "Budućnost energije na Balkanu"

30.06.2006

Stability Pact Watch Group, grupa nevladinih okolišnih udruga iz regije, ovom brošurom progovara o neravnopravnosti energetskih projektata u Jugoistočnoj Europi. Brošura ističe neravnospravnost između investicija u energetske projekte koji koriste fosilna i nuklearna goriva s jedne strane, te poticanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije s druge strane.

Ističe se kako će ovakva politika Jugoistočnih zemalja ovjekovječiti ovisnost o Ruskim i Bliskoistočnim izvorima energije, te promovira razvoj regije kao izvora "prljave" i jeftine energije te kao tranzitne rute za naftu i plin.

Interaktiva verzija ove brošure dostupna je ovdje

Eko revija, br.7

14.06.2006

Eko revija glasilo je Fonda za očuvanje okoliša i energetsku učinkovitost, FZOEU. Novi broj uz raspravu o nuklearnim elektranama, piše o Freiburgu, solarnom gradu, energetskoj učinkovitosti, novim gorivima u automobilskoj industriji, gospodarenju otpadnim gumama, recikliranju stakla...

Burin br. 2 na webu Zelene akcije

05.06.2006

"Burin" je bilten Solarnog info centra Zelene akcije. Iz ovog broja treba izdvojiti članak o dimenzioniranju fotonaponskih sustava, te izradi biodizela u kućnoj radinosti.

Izašao 3. broj Solarne tehnologije

03.05.2006

Izašao je novi broj časopisa kojeg izdaje Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju. Osim uobičajenog prikaza sustava za korištenje sunčeve energije, donosi i članak Određivanje regulatornog pristupa poticajima većeg korištenja obnovljivih izvora energije i kogeneracije.