Završila Konferencija "Energy Efficiency Arena 2012"

04.04.2012

Zagreb, 4. travnja 2012. – U okruženju iznimno posjećenog prvog dana konferencije, koja je zaključena okruglim stolom s temom Energetska učinkovitost u javnom sektoru, panelisti su iznijeli niz činjenica i argumenata koji podupiru ulaganja u energetsku učinkovitost te su bili osnova za pokretanje investicijskog vala Vlade RH. Uvodno predavanje održao je Ivan Šerić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH s temom "Nacionalni program energetske obnove zgrada javnog sektora 2012.-2013." Na okruglom stolu sudjelovali su Jasna Golubić, pročelnica Upravnog odjela za izgradnju grada i upravljanje imovinom Grada Koprivnice; Željka Hrs Borković, zamjenica voditelja Odjela za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost - Energetski institut Hrvoje Požar; Ivana Rogulj, direktorica - HEP-ESCO; Ivan Šerić, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH te Vlasta Zanki, voditeljica projekta „Dovesti svoju kuću u red“ - UNDP Hrvatska. Posebno je bilo zanimljivo čuti podatke iz registra UNDP-a, koji prati potrošnju u svim javnim objektima, poput količine energije koju trošimo, te savjete na koji način možemo uštedjeti i reducirati emisiju stakleničkih plinova.

Drugi dan konferencije nastavljen je radioničkim programom koji je svojom tematikom jednako relevantan investitorima, javnom i privatnom sektoru.

O sustavu energetske certifikacije u Hrvatskoj bilo je riječi na radionici koju su vodili Margareta Zidar, viša istraživačica u Odjelu za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost Energetskog instituta Hrvoje Požar i Damir Dović, docent na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Među ostalim bilo je govora o novim zakonodavnim obvezama koje su okvir za certificiranje. Tako se novom regulativom obuhvaća veći broj zgrada kojima je potreban certifikat, a nakon stupanja Hrvatske u Europsku uniju trebat će ga svi objekti koji su na tržištu. Energetski certifikat bit će sastavni dio kupoprodajnog ugovora.

Radionicu koja se bavila ukupnim životnim troškovima i energetskom učinkovitošću vodio je prof.dr.sc. Saša Marenjak, redoviti profesor na Građevinskom fakultetu u Osijeku i voditelj PPP Centra. Iz perspektive građevine kao potrošača, sudionici su se mogli upoznati s metodologijom za optimizaciju investicija. U skladu s potrebama klijenata, navedenom metodologijom moguće je uskladiti materijale i opremu potrebnu za izgradnju objekata prema principima energetske učinkovitosti. U pravilu, metodologija omogućuje izračun optimalnih ulaganja u energetsku učinkovitost i izračun optimalnog roka eksploatacije odnosno povrata investicije s obzirom na dana ograničenja poput kamatne stope. Cilj radionice Saše Marenjaka bio je predstaviti načine kako implementacijom analize ukupnih životnih troškova i principa ulaganja u energetsku učinkovitost, potrošnju energije i gubitke svesti na optimalnu mjeru.

Ivan Šerić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH prezentacijom Analiza novčanog tijeka u projektima (poboljšanja) energetske učinkovitosti uputio je sudionike konferencije kako tumačiti i primijeniti relevantne financijske parametre prilikom donošenja odluka o ulasku u investicije na području energetske učinkovitosti.

Prezentacijama Kemala Lojo, voditelja projekata grijanja i klimatizacije i Ljubomira Mirilovića iz tvrtke Danfoss pod nazivom Energetske rekonstrukcije iz Europe te Primjenjena rješenja, ostvarene uštede, povrati investicije završio je i drugi konferencijski dan.

Konferenciju je organizirala Infoarena Grupa, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske.

Detaljnije informacije o konferenciji i programu nalaze se na internetskoj stranici www.infoarena.hr.

Komentari

Pošalji komentar

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli unijeti komentar.