Završena provedba ankete o energetskoj učinkovitosti

12.04.2012

Završena je provedba i analiza mini-ankete o energetskoj učinkovitosti u hrvatskim kućanstvima, spremnosti građana na ulaganje u mjere energetske učinkovitosti te o utjecaju izdataka za potrebe energije na budžet kućanstva.

Anketa je provođena u sklopu projekta CENEP tijekom tri mjeseca, od prosinca 2011. do veljače 2012., a njome je obuhvaćeno 1815 ispitanika (900 muškaraca i 885 žena, a njih 30 nije navelo spol) iz svih županija. Anketa je provođena online, uz dodatno anketiranje umirovljenika i nezaposlenih na terenu.

Rezultati ankete za područje cijele Hrvatske dostupni su na internetskoj stranici projekta CENEP, a fokus analize stavljen je na spremnost građana da ulože u mjere energetske učinkovitosti u odnosu na primanja domaćinstva te u odnosu na stambeni status. Iz dobivenih podataka vidljivo je da računi za energiju predstavljaju osjetni teret za kućanstva te da, iako kod građana postoji načelni interes za provedbu mjera energetske učinkovitosti u svojim domovima, većina građana nije spremna na dodatna ulaganja, prvenstveno zbog nedostatka sredstava u kućnom proračunu i nedostatka potpore lokalnih ili državnih vlasti.

Rezultati ankete prezentirani su i na sastancima fokus grupa "Planiranje poboljšanja energetske učinkovitosti" koje su imale za cilj identifikaciju preporuka za izradu 3. Nacionalnog akcijskog plana za energetsku učinkovitost za sektor kućanstava. Više informacija o radu fokus grupa također je dostupno na cenep.net.

Komentari

Pošalji komentar

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli unijeti komentar.