PVTRIN – Obuka i certificiranje instalatera fotonaponskih sustava

20.01.2012

Direktiva Europske komisije EC 28/2009 o promociji korištenja energije iz obnovljivih izvora propisuje obavezu uspostavljanja certifikacijske sheme za instalatere malih sustava OIE (sunčani toplinski sustavi, fotonaponski sustavi, peći i kotlovi na biomasu, dizalice topline i plitki geotermalni sustavi) do kraja 2012. Na tragu ovog zahtjeva iz Direktive, ali i prepoznatih potreba tržišta pokrenut je projekt PVTRIN. Cilj ovog projekta je razvoj programa obuke, edukacijskih materijala i certifikacijske sheme za instalatere fotonaponskih sustava, te implementacija pilot-tečajeva i certifikacijske sheme u državama koje sudjeluju u projektu: Španjolskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Cipru i Hrvatskoj.
Program obuke razvijen u ovome projektu temelji se na smjernicama predstavljanim u Direktivi EC 28/2009, postojećim programima obuka i osposobljavanja instalatera fotonaponskih sustava u Europi te sugestijama od strane dionika na tržištu fotonapona. Glavni edukacijski materijal koji proizlazi iz ovoga projekta je Priručnik za instalaciju fotonaponskih sustava, kojega će pratiti i dodatne brošure, Katalog najčešćih pogrešaka, Praktične smjernice za instalatere te e-learning web stranica s dostupnim materijalima.

Certifikacijska shema za instalatere fotonaponskih sustava
U svakoj državi koja sudjeluje u projektu održat će se po jedan pilot-tečaj prema programu obuke. Tečaj će biti namijenjen osobama s iskustvom u području fotonapona, kako bi se testirao sam program obuke. Planirano održavanje ovoga tečaja u Hrvatskoj je jesen 2012. godine, a bit će pravovremeno najavljen.
U sklopu projekta osnovano je savjetodavno tijelo projekta – Nacionalni odbor za konzultacije, čija je zadaća transfer znanja i iskustva te davanje smjernica tijekom trajanja projekta. Odbor se sastoji od predstavnika grupa ključnih dionika tržišta (stručne udruge, državne institucije, energetske agencije).
Očekivani rezultati projekta PVTRIN su akreditirani program obuke i operativna certifikacijska shema, dostupni praktični materijali i alati za obuku instalatera, implementirani pilot-tečaji te definiranje smjernica za prihvaćanje zajedničke certifikacijske sheme.

Više o projektu PVTRIN na: www.pvtrin.eu
Brošura projekta: http://pvtrin.gr/Portals/0/WEBSITE%20DOWNLOADS/PVTRIN%20BROCHURE/4.PVTRIN_HR.pdf

Kontakt za daljnje upite i informacije: Andro Bačan, Energetski institut Hrvoje Požar, tel.: 01/6326-158 e-mail: abacan@eihp.hr

Komentari

Pošalji komentar

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli unijeti komentar.