Manifestacije i obljetnice

U ovoj mapi se nalaze informacije i najave događaja koji se ponavljaju svake godine. Osim toga, u ovoj mapi se mogu naći informacije o većim zbivanjima koje obuhvaćaju cijeli niz aktivnosti tijekom godine ili određenog tjedna (mjeseca).

Europski tjedan održive energije

Broj sadržaja u mapi: 5

Europski tjedan održive energije (EU Sustainable Energy Week) obilježava se svake godine, kako bi se u javnosti promovirao koncept održivog razvoja i ključne uloge energetike za postizanje održivog razvoja. Tijekom EU tjedna održive energije organiziraju se razni događaji, a raznovrsnost događaja i uključenih sektora naglašava kako je održiv razvoj širok pojam i da obuhvaća društvo u cijelosti. Europski tjedan održive energije odvija se u okviru kampanje "Sustainable Energy Europe" Europske komisije.

Svjetski dan zaštite okoliša

05.06.2010

Na današnji dan, 5. lipnja, obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša. Svjetski dan zaštite okoliša obilježava od 1972. godine, vezano uz održavanje Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu koja je bila posvećena okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Tema na koju se želi skrenuti pozornost ove godine je očuvanje biološke raznolikosti, čime se želi potaknuti ljude da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvitka, da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta i brojnih biljnih i životinjskih vrsta sa kojima je dijelimo. Moto glasi "Brojne vrste. Jedan planet. Jedna budućnost" ("Many Species. One Planet. One Future"). Dodala bih još, zajednička budućnost. Godinu 2010., UN je proglasio Međunarodnom godinom zaštite bioraznolikosti, a budući da je na današnji dan osvanulo i sunce, naš je prijedlog da provedete dan u prirodi, na izletu i posjetite neki od hrvatskih nacionalnih parkova ili parkova prirode. Tamo ćete zasigurno moći uživati u ljepoti prirode, a ukoliko imate sreće, možda doživite i kratak susret sa nekom divljom životinjom, koja će vas podsjetiti da smo dio prirode. Ili možda na našu pravu prirodu, koja je sakrivena i potisnuta u modernom svijetu. Ipak naša prava priroda uvijek je prisutna i spremna se vratiti svojem izvoru. Toga se uvijek vrijedno prisjetiti i svatko je od nas pozvan osobno se uključiti i aktivno pridonijeti očuvanju biljnih i životinjskih staništa. Nekoliko prijedloga možete pogledati na navedenim linkovima.

Europski tjedan kretanja

Broj sadržaja u mapi: 8

Europski tjedan kretanja pokrenut je 2002. godine, a obilježava se svake godine od 16. do 22. rujna. Kraj Tjedna, 22. rujna, proglašen je Danom bez automobila. Povodom Europskog tjedna kretanja održavaju se različita događanja i akcije, u gradovima ne samo u Europi već i širom svijeta.

Svake godine Europski tjedan kretanja ima posebnu temu. 2006. godine tema je bila "Klimatske promjene ( Climate Change)", 2007. godine tema je bila "Ulice ljudima (Streets for People)", 2008. godine "Čist zrak za sve (Clean Air for All)", a 2009. "Poboljšanje klime u gradovima ( Improving City Climates)".

Tema ovogodišnjeg - devetog - Tjedna kretanja je "Putuj pametnije, živi bolje ( Travel smarter, live better)".

Nikola Tesla

Broj sadržaja u mapi: 14

2006. godina je proglašena godinom Nikole Tesle povodom 150. godišnjice njegovog rođenja. Pogledajte sadržaje koji prikazuju život i djelo našeg poznatog znanstvenika, te pratite tijek proslave u organizaciji Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Više...

Međunarodna godina fizike 2005. u Hrvatskoj

Broj sadržaja u mapi: 4

Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je rezoluciju kojom je 2005. godina proglašena Međunarodnom godinom fizike. Time je zaokružena višegodišnja inicijativa pod imenom Svjetska godina fizike 2005. (World Year of Physics 2005), koju je pokrenulo Europsko fizikalno društvo (EPS), a kojoj se pridružila Međunarodna unija za temeljnu i primijenjenu fiziku (IUPAP) te podržavao UNESCO. Više...